TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 28.,
Gedeon
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Az élelmiszeripari KKV-k versenyképességének javítása a bevált európai gyakorlatokkal 2020.02.26


- A Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség cikke

Amit Kelet-Flandria régiójától tanulhatunk

A FRiDGE projekt (Development of food industry SME competitiveness for better potentials in growth) az európai élelmiszer- és italipar egyik legfontosabb aspektusával foglalkozik: a KKV-k versenyképességével. Hat európai régió működik együtt a tapasztalatok cseréje, a vonatkozó operatív programok és az élelmiszerágazat fejlesztésére vonatkozó regionális politikák fejlesztése érdekében.

1

A második partnertalálkozóra és az első tanulmányutakra Kelet-Flandriában (Belgium) került sor 2020. február 18-20. között. Az ülés házigazdája Kelet-Flandria Gazdasági Tanácsa volt.

A találkozó első napján különböző projektmenedzsment kérdésekkel foglalkoztak.

A helyi élelmiszeripar regionális elemzése alapján a partnerek bemutatták egymásnak a regionális élelmiszer-klaszterüket. Megvitatták a bevált gyakorlatok cseréjének módszertanát. Hans De Steur, a Gent Egyetem professzora bemutatta az „élelmiszeripari KKV-k kihívásai” című felmérést, amely mind a hat régióra jellemző. A következő hetekben a partnerek ez alapján összehasonlító vizsgálathoz végeznek a regionális politikákról, a területi igényekről és az élelmiszeripar tényleges helyzetéről.

Ugyanezen a napon a partnerek meglátogatták a ‘Groot Vleeshuis’ regionális élelmiszeripari termékek promóciós központját, amely Kelet-Flandria Gazdasági Tanácsa tulajdonában áll. Itt a régió specialitásait kóstolhatják és vásárolhatják meg a fogyasztók és a turisták a Gazdasági Tanács és több mint 50 helyi élelmiszeripari KKV közötti együttműködés eredményeként.

2020. február 19-én, szerdán került sor a tanulmányútra. Először az ILVO Élelmiszer-kísérleti programját (Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezési Kutatóintézet) látogatták meg a partnerek. Az Élelmiszer-kísérleti program keretében az élelmiszeripari KKV-k új termékeket készíthetnek és tesztelhetnek új gépekkel, amelyeket az ILVO biztosít és támogat, de nemcsak a gépek használatával segítenek, hanem a tanácsadástól, a fókuszcsoportoktól a professzionális ízlelésig terjedő szolgáltatásokkal is. Az Élelmiszer-kísérleti program egy félig állami, félig magánintézmény, amely együttműködik az élelmiszeripai KKV-kel és vezeti őket az ötletektől a késztermékig.

A Distillery Van Damme-ban a partnerek megvitatták az európai címkével ellátott termékek fontosságát. A helyi élelmiszer-termelés és az idegenforgalom fejlesztésének kapcsolatát illusztrálja a szeszfőzde, amely az 1862-ben épített gőzgép által szimbolizált erős örökségre épül, és továbbra is működik és működteti a termelési létesítményeket.

A következő állomás a Ganda Ham volt. A szárított sonka helyi gyártója különféle kiváló minőségű alapanyagokat, például Angus marhahúst vagy Mangalica sertéshúst használ fel. Itt bemutatásra került a változó piaci igényekhez való alkalmazkodás, a termékmegjelenítés, a marketing és a disztribúciós stratégia is.

A napot a Huyghe Brewery-ben zártuk. Forgalmuk több mint 85% -a származik exportból - több mint 100 országba szállítanak. Az export és a nemzetközi márkaépítés a sikerének kulcsa ennek a élelmiszeripari KKV-nak, amely továbbra is családi vállalkozás maradt. A regionális politikai eszközök ösztönzik a KKV-kat export ambícióikban.

2

A találkozó 2020. február 20-án, csütörtökön a partnerek és a helyi érdekelt felek közös workshopjával zárult, amelynek témája a „trendek és innováció az élelmiszeriparban”.

Xavier Gellynck, a Genti Egyetem professzora ismertette véleményét az innovációról és az élelmiszeripar új trendeiről. Herman Toch, aki különböző marketingkönyvek szerzője, kidolgozta a fenntarthatóság és a célközpontú intézkedések fontosságát az élelmiszeripari KKV-k számára, amelyet bemutatott a közönségnek.

A helyi bevált gyakorlatokat is megvitatták a partnerek a tanulmányút során, amelyek a partnerség további együttműködésének sarokkövei lesznek, a regionális elemzésekkel és a politikai önértékeléssel együtt. Ezekből az eredményekből az összes partner megismeri, hogy mik az egyes régiók erősségei és gyengeségei, és milyen lehetőségeket lehetne kihasználni a jó gyakorlatok kiemelésével és megosztásával.

A következő project találkozóra 2020. szeptemberében kerül sor Felső-Frankföld régióban, Bajorországban (Németország).

További információ projektünkről:

https://www.interregeurope.eu/fridge/

A projekt az Interreg Europe Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.

3

Fotó 1

Minden partner bemutatta a régiójában működő helyi élelmiszeripar jelenlegi helyzetét.

Fotó 2

Több mint 50 keleti flamand termelő kerül bemutatásra a Hentesteremben / Groot Vleeshuis-ban.

Fotó 3

Dr. Lieman Herman, az ILVO Technológiai és Élelmiszer-klaszter vezetője előadást tartott a partnereknek az Élelmiszer-kísérleti programról.

Az Élelmiszer-kísérleti program az élelmiszeripari KKV-k számára nyújt támogatást és tanácsadást kínál ötlettől termékig.

Fotó 4

A Huyghe Sörgyár Belgium legnagyobb sörgyára. Forgalmának 85%-a több mint 100 országba irányuló exportból származik.

Fotó 5

Hat partnerrégióból majdnem 20 partner és érdekelt fél vett részt a partner találkozón és tanulmányúton.

A Huyghe sörfőzdében

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás