TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 28.,
Gedeon
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Bátaszéki agrárlogisztikai központot avattak 2020.06.17


Ünnepélyes keretek között átadták ma Bátaszék határában az agrárlogisztikai központot, illetve az iparterületet, melyen a létesítmény épült. A beruházás uniós támogatással és a hazai központi költségvetésből vissza nem térítendő százszázalékos támogatásból valósult meg. A cél az, hogy új munkahelyeket teremtsen és segítse a helyi vállalkozókat. Az avató eseményen Orbán Attila alelnök képviselte a megyét.

bsziparMD0013-scaled

Szerdán délelőtt avatták fel az agrárlogisztikai központot, mely 550 millió forintból, támogatással készült el Bátaszéken. Az ünnepségen részt vett többek között Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke, Naszvadi Balázs, a megyei önkormányzat vidékfejlesztési osztályvezetője, Grószné Kóczán Mónika, a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságának az irodavezetője, Nagy-Berta Zsuzsanna osztályvezető és dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere, valamint a kivitelező részéről Czank Géza, az SZ+C Stúdió ügyvezetője.

Elsőként Orbán Attila köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta nagy öröm a beruházás elkészülte a megyének, mert bízik abban, hogy a járvány után, a gazdaság újraindításában szerepet kap az agrárlogisztikai központ is. Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, ehhez hasonló, nagy és jelentős beruházás még nem volt Bátaszéken. Nem csak maga az épület az érték, hanem az a hat hektáros ipari park is, mely szintén támogatással, 267 millió forintból elkészült.

Az új épület kétezer négyzetméteren áll, a négy hűtőkamra mellett raktárakat, csomagoló helyiségeket, öltözőket, mellékhelyiségeket is kialakítottak. A terveik szerint 10–15 embernek ad majd biztos megélhetést.

Bátaszéken és környékén számos mezőgazdasági vállalkozó foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, de a meglévő zöldség- és gyümölcstárolók kapacitása a piaci igényeket nem tudta kiszolgálni, ezért bővítésre szorultak. Az új beruházás szolgáltatásait – hűtés, tárolás, gyümölcslé készítés, gyümölcsfeldolgozás, zöldség és gyümölcs fagyasztása – a környék agrár vállalkozói, őstermelők, helyi termelői magánszemélyek is igénybe tudják venni.

Az önkormányzat az agrárlogisztikai központ üzemeltetését tizenöt évre vállalkozói partner és termelői csoport szakmai együttműködésével kívánja megvalósítani. A szolgáltatásokat mindazon mezőgazdasági vállalkozók igénybe vehetik, akiknek a tevékenységük során nem áll módjukban a terméküket az eladhatóság érdekében hűvös helyen tárolni, vagyis rá vannak kényszerítve, hogy közvetlenül a termőterületről értékesítsenek.

Az általunk megkérdezett egyik üzemeltető, Hőnyi Pál elmondta, a működési feltételeket ezután alakítják ki, bérbeadási konstrukció alapján. Sajnos az idei év még nem lesz teljes, hiszen már javában érik a meggy és a korai barack is, így a következő év lesz majd a főpróba.

Képviselői ötletből valóság

Három évvel ezelőtt vetette fel az egyik helyi képviselő – dr. Kovács Klára – az ötletet, hogy pályázzon a város az agrár-logisztikai központ megépítésére. A felvetés arra épült, hogy Bátaszéken és környékén sok gazdálkodó foglalkozik meggy, cseresznye, barack, alma és csemegeszőlő termelésével, amit, ha a leszedés napján nem tudnak eladni, veszteségük keletkezik. 2017 júliusának közepén írta alá a polgármester a támogatási szerződést, tavaly júliusban pedig átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, a munkák terv szerint zajlottak, majd ez év májusában a sikeres műszaki átadás-átvétel is megtörtént. Már csak sikeresen kell üzemeltetni a létesítményt, hangzott el az átadóünnepségen.

Forrás: TEOL.hu

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás