TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 28.,
Gedeon
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

ELFOGADTA A MEGYEI KÖZGYŰLÉS A „TOLNA109” CIKLUS PROGRAMOT 2020.07.08


Újra ülésezett a Tolna Megyei Közgyűlés. A veszélyhelyzetet követő első tanácskozás számos fontos döntést eredményezett, köztük például a „TOLNA109” ciklus program elfogadását. A Vármegyeházán összegyűlt képviselők egyebek mellett módosították az SZMSZ-t, marketing tervet fogadtak el, támogatásról döntöttek, és odaítélték az idei megyei kitüntető díjakat is – utóbbit zárt ülés keretében. Az ülés szerves részét képezték a beszámolók: Dr. Say István az értéktári munkáról beszélt, míg Szabó Csaba megyei rendőrfőkapitány a közbiztonság helyzetéről. A megyei közgyűlést Süli János miniszter is megtisztelte jelenlétével, aki a Paks II. projekt aktualitásairól adott tájékoztatást.

DSC_1714

Süli János a paksi beruházás kapcsán kifejtette: a szükséges dokumentációk elkészítése folyamatos, és nemzetközi szakértők bevonására is sor kerül, amivel más projektek tapasztalataira, tanulságaira is rálátást szereznek. Jelenleg több épület – irodaépület, szerelőcsarnok, konyha stb. – építése zajlik, a földmunkához pedig körültekintő módon fognak hozzá; ennek az engedélyeztetése különálló ügy. Gondolnak az Alföldről érkező munkásokra is, mely kapcsán fontos kiemelni a készülő hidat, illetve az ideiglenes szálláslehetőség biztosítását. Nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, így például az érintett, környező települések polgármestereivel egyeztetnek hamarosan, valamint tájékoztató kiadványt készítenek. Kiemelten fontos a megnövekedő lakosságszám miatt, hogy a szolgáltató szektor is felkészülten várja a megvalósításban közreműködőket. Végezetül a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanácsról is szót ejtett, amelynek szerepe, hogy felzárkóztassa Pakshoz Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyék környező településeit.

DSC_1784

Szabó Csaba beszámolójában aláhúzta: a felettes szerv kiválóra értékelte a megyei rendőrség tavalyi munkáját. Ezt persze a lakossági visszajelzések is alátámasztják, továbbá a települési önkormányzatok – tette hozzá. A rendőrfőkapitány részletes és átfogó dokumentumban vázolta a statisztikai mutatókat és a rendőrség tevékenységét.  A 2019-es eredményeket alapul véve célkitűzéseket is meghatározott az idei évre vonatkozóan. Szeretnék többek között fenntartani a közbiztonságot, ugyanakkor a nyomozási határidőt csökkenteni, és a közlekedési helyzetet tovább javítani. Emellett különös figyelmet fordítanak mind a Paks II. beruházás, mind a Modern Városok Programhoz kapcsolódó rendőri feladatokra.

A grémium döntött az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) módosításáról, amire az önként vállalt feladatok bővülése miatt is szükség volt. Ennek megfelelően a megyei önkormányzat nevesítetten vállalja – a helyi és megyei identitás erősítése érdekében végzett – közösségfejlesztési illetve értéktári tevékenységet, a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének, integrációjának, felzárkózásának elősegítését, valamint a lakosság klíma-, környezet- és energiatudatosságának szemléletformálását. Bekerült az SZMSZ-be a Hargita megyével való testvérkapcsolat is.

2020_T109_logo-01 700-as

Nagyszabású koncepció került a közgyűlés elé, amelyet a „TOLNA109” ciklus program részletez. „Az új ciklus fő feladata a megyét alkotó 109 település valódi egységének megteremtése” – áll a dokumentumban. A program az öt éves önkormányzati ciklus terveit tartalmazza, mely szerint Tolna megye „sok szempontból egyedi, értékeit tekintve különleges és gazdag, adottságai előnyére fordíthatóak. Ennek tükrében hisszük, hogy a szervező megyére vár a feladat, a megyei szereplők egységbe hívását, a különböző értékek összegyűjtését, és a meglévő erőforrások összpontosítását illetően. Ezt a missziót jelenti a „TOLNA109 koncepció”. A teljességre törekvés jegyében történik a kapcsolatrendszer kiépítése, mellyel párhuzamosan a fejlesztések új lehetőségeinek feltárása is megtörténik. Az ún. „TOP 2” gondos előkészítése vár ránk, mellyel újabb gyarapodást hozhatunk megyénkbe. Folytatni kívánjuk a megye markáns, értékőr szerepének kiteljesítését is, hogy a szakértő munka mellett az ősök hagyatékát is méltó módon kezeljük.” A testület támogatta az előterjesztést.

Elfogadták többek között a megyei önkormányzat cégeinek (Tolnáért - Tolna Megyei Térségfejlesztési Nkkft., TMFÜ Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nkkft.) beszámolóját. A TMFÜ sikeres nemzetközi pályázati munkáját segítették elő egy előfinanszírozást támogató döntéssel.

DSC_1697

Dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány idején sem állt le a bizottsági munka. Ennek eredménye, hogy döntés született a kiemelt megyei értékekről és az Érték-díjról. Az elismerések és minősítések a medinai „Vár a megye” - Tolna Megyei Értékek Napján kerülnek nyilvánosságra, július 1-jén. Egyedül a fiataloknak szánt Értékvetélkedő program hiúsult meg a veszélyhelyzet idején, azonban az előzetes részeredmények alapján így is sikerült a résztvevőknek a megyei önkormányzat elismerését kifejezni. Kiderült az is, hogy a Hungarikum 2020-as pályázatra elsősorban Tolnaikumokat és megyei értékeket bemutató kiállítási projekttel készült a megye.

DSC_1789

A megye népszerűsítésére is nagyobb hangsúlyt fektetnek az új ciklusban, ezért is fogadott el marketing stratégiát a közgyűlés legutóbbi ülésén. Az abban foglaltaknak megfelelően készült el az idei évi marketing terv, amely a megye helyzet- és önazonosításán, valamint a célcsoportok nevesítésén túl meghatározza a szükséges eszközöket, lehetőségeket, ütemezést. A megye marketing tevékenysége e ciklusban a „TOLNA109” koncepción alapul, amely a közösségek egységének megteremtését tűzte ki fő céljául.

Sikeresnek bizonyul a Tolna Megyei Foglalkoztatási Paktum projekt – derül ki a megvalósítást illető beszámolóból. Az 1,255 milliárdnyi TOP forrás hasznosulását a számadatok bizonyítják leginkább. Március 31-ig összesen 821 főt vontak be a projektbe, közülük 17-en részesültek képzési, míg 559-en bérköltség támogatásban, 53-an kaptak bértámogatást, ketten pedig vállalkozóvá válási támogatást. Akik például csak szolgáltatás-nyújtásban részeltük, 190-en vannak. Nyolc vállalkozói fórumra, valamint három pályaorientációs rendezvényre is sor került.

Mint ismert, a közgyűlés korábban klímastratégiát fogadott el a megyére vonatkozóan. A dokumentum egy pályázattal függ össze, amelyben a megyei önkormányzat klímairoda felállítását tűzte ki célul, amelyet 2019-ben megvalósított. A további fenntartás érdekében pedig a Zöldtárs Alapítványt bízta meg a működtetéssel.

Egy további jó ügyet is támogattak a közgyűlés tagjai, mégpedig a Felsőnána Jövője Alapítvány által felkarolt templom harang helyrehozását. Egy vihar következtében kár érte a műemléki védettségű, XVIII. század végén épült evangélikus templomot, amely különleges művészeti értéknek számít karzatának 38 ikonográfiai festménye okán. Hamarosan ismét zúghat a harang, amelynek megjavításához a megyei közgyűlés 100 ezer forinttal járult hozzá, az alapítvány kérésének megfelelően.

A nyilvánosságot kizárva döntöttek a megyei kitüntető díjakról, melyekre számos érdemes jelöltet terjesztettek fel.

DSC_1803
Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás