TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. március 28.,
Gedeon
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Földárverés - Több Tolna vármegyei települést érint 2023.05.25


Újabb állami földterületek, ezúttal a 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdálkodókhoz. Az árverések keretében mintegy 22 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg több ütemben. Az árverések lebonyolítására június 22. és július 14. napja között kerül sor.

landscape-2211587_1280

Ismét állami földterületekre lehet licitálni, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdaságok, a helyi termelők földhöz juttatását támogatja, olvasható az Agrárminisztérium sajtóközleményében. Az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar családok asztalára.

Az agrártárca ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása. Az árverések keretében mintegy 22 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg, több fordulóban. Az első ütemben több mint 12 ezer hektár elsősorban szántó, rét, legelő művelési ágú földrészletet kínálnak megvételre. Tolna vármegyében június 28-án, Szekszárdon, a Tormay Béla u 18-ban 9 órától lesz a földárverés.

Ezen a napon Jógónak, Szárazd, Madocsa és Nak határában lévő termőföldekre lehet licitálni. A kikiáltási ár a jágónaki 21 hektáros legelőre 21, 5 millió forint, a madocsai 51 hektáros legelőre 50,8 millió forint, a naki 76,4 hektáros szántóra 388,3 millió forint, a szárazdi 14,5 hektáros rétre 26,4 millió forint. A második ütemben, július 5-én lesz földárverés Szekszárdon, a helyszín szintén a Tormay Béla utca, 9 óra. Ezúttal azonban Dunaföldvár, Mucsi, Jágónak és Paks határában lévő földekre lehet licitálni.

Dunaföldvár határában 12,7 hektár legelő kerül kalapács alá, a kikiáltási ár 14,6 millió forint. Jágónakon 30,3 hektár szántóra lehet licitálni, itt a kikiáltási ár 73,5 millió forint, Mucsi határában öt földrészletet, összesen 14,6 hektár szántót és legelőt értékesítenek, a kikiáltási ár 36,7 millió forint. Paks határában 35,5 hektár szántóra lehet licitálni, a kikiáltási ár 256,6 millió forint.

Fontos információ, az árverésen vételi ajánlatot az tehet, aki határidőre megfizette az árverési biztosítékot és regisztrált is. Regisztrálni mindkét alkalommal Szekszárdon, a földhivatalnál (Széchenyi utca 54-58) lehet az első emeleti ügyfélszolgálati irodában lehet. Ezt az első földárverésnél június 27-én délelőtt, a második földárverésnél július 4-én délelőtt lehet megtenni.

Így zajlik a termőföldárverés

Az árverési biztosíték összege a földrészlet kikiáltási árának tíz százaléka, amit az árverésen való licitálás feltételeként az árverezőnek – helyrajzi számonként – legkésőbb az árverést megelőző harmadik munkanapig kell a Magyar Államkincstárnál vezetett letéti számlára utalással teljesíteni.

Az árverés licitálással zajlik és az árverező a vételi ajánlatát nem vonhatja vissza. Az árverés addig tart, amíg az árverezésvezető a licitálást – az egyetlen és legmagasabb ajánlat háromszori kikiáltását követően – le nem zárja. A vételárat az adásvételi szerződés megkötését követően az adásvételi szerződésben megjelölt számlaszámra, határidőig – 2023. október 15-ig – kell megfizetni.

Az árverési hirdetmények kifüggesztése a múlt héttől a Nemzeti Földügyi Központ honlapján elérhető. Legutóbb október 4-én írtunk arról, hogy földárverést hirdetett az agrártárca. Akkor a három hektár alatti területekre lehetett pályázni.

Forrás: TEOL.hu

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás