TOLNA VÁRMEGYE hivatalos lapja
Itthon Tolnában!
2024. április 25.,
Márk
BEMUTATKOZÁS FEJLESZTŐ MEGYE ÉRTÉKEINK VÁLASZTÁS
PÁLYÁZATOK KÖZGYŰLÉS HIVATAL PARTNEREINK KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Pályázatok

Elnöki köszöntő

Hírek

Településeink

Galériák

Eseménynaptár:

Tíz éves az értéktár 2023.03.27


Tíz évvel ezelőtt ülésezett először a Tolna Megyei Értéktár Bizottság. A 2013 márciusában, országos szinten az elsőként megalakult bizottság rendkívül tartalmas időszakot tudhat maga mögött, amellyel a legaktívabb szakmai grémiummá vált a vármegyék között. A tízéves évfordulón Fehérvári Tamás, a vármegyei közgyűlés elnöke is jelen volt, hogy személyesen mondjon köszönetet az értékgyűjtő munkáért.

DSC_2255

A vármegyei értéktár bizottság elnöke, dr. Say István hívta össze a – Fusz György, Szabadi Mihály, Sümegi József, Ódor János tagokból álló – értékítész kollektívát, amelyhez a Nemzeti Művelődési Intézet megyei képviselője, Kuti Imréné is csatlakozott. Az évitizedes működés okán ünnepi pillanatok előzték meg a bizottsági munkát, amelynek Fehérvári Tamás elnök és dr. Korossy Ildikó vármegyei jegyző is részese volt. Az elnök köszöntőbeszédet tartott, amelyben a bizottság munkáját méltatva szólt az értékőrzés fontosságáról. A kezdetekre visszatekintve vonta le a következtetést, miszerint az értéktári munka sosem igényelt különösebb forrást, annál inkább a települési értékgyűjtők elkötelezettségét, lokálpatriotizmusát.

– Ez most sem változott – tette hozzá az elnök – és ennek hála immár több mint hetven olyan közösség van a megyében, ahol értéktári szinten is őrzik az ősök hagyatékát.

DSC_2239

Ótós Réka, a bizottság titkára elmondta: egészen pontosan 72 település végez értéktári munkát Tolnában – nemrégiben például Várdombon hoztak létre helyi értéktár bizottságot. Ami pedig a vármegyében – az elmúlt tíz esztendőben – összegyűjtött kincsek számát illeti, összesen 474 értéket számolhatunk meg a lajstromon.

Ebbe a számba már beletartoznak azok az értékek is, amelyeket március 23-i ülésén vett fel a vármegyei értéktárba a dr. Say István vezette szakmai bizottság.

Kulturális kategóriában Szatmári Juhos László szobrászművész munkássága, valamint Escher Károly fotóriporter életműve is értéktári kinccsé vált.

Szatmári Juhos sokoldalúan képzett, tehetséges és markáns művészegyéniség, aki kimeríthetetlen és fáradhatatlan alkotó, erős közösségi elhivatottsággal. Az 1993-ban megalapított nemzetközi bronz szobrászati alkotótelep hosszú ideig biztosított közösségi teret, helyet a művészeknek, mely a második legnagyobb bronzöntő alkotótelep volt Magyarországon. Szakmai elismertsége túlnőtte az ország határait. Szatmári Juhos László alkotásai városunk meghatározó köztéri alkotásai.

A szekszárdi születésű Escher Károly egyike volt, aki művészi rangra emelte a „fotoriportázst”. A rendkívül sokoldalú művész a fotográfia minden ágában maradandót alkotott. Életműve egy korszak pontos lenyomata. Nemcsak kitűnő művészi érzékkel rendelkezett, de az önmagán túlmutató mozzanatot kiválasztva az egyedi eseményekben az általános problémát is fel tudta mutatni. Finom érzékenységgel mutatta be például a társadalom peremére került emberek sorsát. A szociális fényképezés legjobbjai közé tartozott. Életművének jelentős részét az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi.

Épített környezet kategóriában a várdombi római katolikus templomot vették fel az értéktárba. A Nepomuki Szent János templomot a falu német lakosai számára építtette a Theresianum Akadémia Alapítványa 1787-ben. A barokk épület az 1838-as tűzvészben leégett, de újjáépítették. Az egyhajós templom keleti végében fa orgonakarzat található. Lépcsőjébe római köveket építettek. Oltárképét 1886-ban Graits Endre festette. Egy érdekes Mária-oltár mellett a templom leghíresebb emléke a tolnai ferences templomból származó Utolsó vacsora kép.

Fejlesztő Megye
Törvényi változások Területfejlesztés Vidékfejlesztés Koordinációs és szakmai kapcsolatrendszer Partnerségi terv Projektlista Itthon Tolnában ÁROP pályázat ITP Rendezési tervek
Választás
Választási szervek Választási ügyintézés 2024. évi általános választások Korábbi választások
Értékeink
Tolna megye értékei Tolna Vármegyei Értéktár Bizottság Védett természeti értékeink Védett műemlékeink Kincses Tolna Megye Applikáció Gasztromegye receptkönyv
Közgyűlés
Köszöntő Tisztségviselők Képviselők Bizottságok Hatályos rendeletek Döntések Ülések A Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének szervezeti struktúrája Elnöki beszédek
Hivatal
Feladat- és hatásköre A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal alaptevékenységének kormányzati funkció szerinti megjelölése: A Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal vezetői Köztisztviselők Szervezeti egységek Szervezeti és Mûködési szabályzat Állásajánlatok Kiadványok Tolna Megyei Klímairoda
Partnereink
Nemzetközi kapcsolatok Nemzetközi szervezetek Europe Direct Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Nemzetiségi Önkormányzatok Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács TMFÜ Nonprofit Kft. Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft.
Közérdekű adatok
Közzétételi lista Közbeszerzések ÁSZ jelentések Éves összefoglaló jelentések Letölthető nyomtatványok Archívum Közérdekű adatok igénylése Szerződések Bírósági ülnökválasztás